Zima - co warto wiedzieć o ogrzewaniu

Zima - co warto wiedzieć o ogrzewaniu czyli wynajem nagrzewnic ogrzewania w budynkach gospodarczych oraz w galeriach handlowych i wszelkiego rodzaju innych pomieszczeniach. Wszystko to sprawia, że posiadacze wszelkiego rodzaju budynków mogą je ogrzewać w bardzo

Dodane: 04-05-2019 03:06
 Zima - co warto wiedzieć o ogrzewaniu

Tanie ogrzewanie

wynajem nagrzewnic

Ogrzewanie w dobrej cenie może być montowane we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych i domowych. Tańsze metody ogrzewania wykorzystywane są również podczas montażu ogrzewania w budynkach gospodarczych oraz w galeriach handlowych i wszelkiego rodzaju innych pomieszczeniach. Wszystko to sprawia, że posiadacze wszelkiego rodzaju budynków mogą je ogrzewać w bardzo oszczędny sposób i nie muszą martwić się o to, że kiedyś braknie im pieniędzy na kupno kolejnych materiałów grzewczych. Na dodatkowe oszczędności grzewcze pozwala fakt, że niektóre piece działają bez przerwy przez wiele godzin, a nawet dni. Nie trzeba na nich podnosić temperatury ani dorzucać nowych materiałów grzewczych pozwalających na przedłużenie okresu grzewczego.


Centralne ogrzewanie Rodzaje grzejników i kilka faktów z Wikipedii

Promienniki obecnie należą do najchętniej stosowanych urządzeń grzewczych stosowanych w dużych obiektach przemysłowych, logistycznych i sportowych.

Wady i zalety:

Zalety:

Wady:

Grzejnik nadmuchowy jest połączeniem grzejnika konwektorowego z wentylatorem napędzanym energią elektryczną. Źródłem energii cieplnej jest najczęściej prąd elektryczny (sporadycznie woda, zasadniczo stosowana w samochodach). W ostatnich latach ciepło wytwarzane jest w nowoczesnych kominkach.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Centralne_ogrzewanie


Piec węglowy - kilka faktów

wynajem nagrzewnic

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe



© 2019 http://nowoczesne-kotly.ciekaweapartamentynawczasychorwacja.waw.pl/